Kako se rekordna turistična sezona pozna v žepih turističnih vodnic?

Rekordna gospodarska rast! Zasedenost turističnih kapacitet rekordna! Veliko pomanjkanje delavcev na področju turizma! Zvišanje plačil za turistične vodnike!

Mar ni sramotno, da vsi takoj prepoznamo katerega od zgornjih naslovov še nismo zasledili v slovenskih medijih? Turizem je v zadnjem času kokoš, ki nese zlata jajca našemu gospodarstvu, delavci v turizmu pa so vse bolj obravnavani kot kokoši v baterijski reji.

Neposrečen poizkus regulacije poklica turističnih vodnikov je pripeljal do tega, da se nadzor na terenu ne izvaja, ker imamo prezapleteno in povsem zbirokratizirano zakonodajo na področju izdajanja plačilnih nalogov v primeru vodenj brez ustreznih licenc. V zraku je čutiti, da ni nikomur zares v interesu pregleden sistem, kjer bi na enem mestu našli registre turističnih vodnikov za nacionalni in lokalni nivo. Še več – vsaka občina lahko pravila prikroji po svoje, enotnega registra ni, register za nacionalni nivo pa daje občutek, da je vreden malce več od lokalnega, zato pravega interesa za sodelovanje ni. Z nepreglednim sistemom in popolno odsotnostjo nadzora v Sloveniji vse pogosteje srečujemo tuje turistične vodnike, ki so brez ustreznih licenc in so pripravljeni delati pod ceno.

Žrtev opisane situacije in vse večjega števila turistov v Sloveniji so podplačani turistični vodniki z opravljenimi licencami. Njihovo delo je že v osnovi sezonsko in ogromno turističnim destinacijam prinaša bogate dodatne zaslužke, ker na številna mesta noga turista ne bi zašla brez da jih tja usmeri turistični vodnik. V največ primerih vodnica, kar ponovno kaže na veliko slabši položaj žensk, ki so pogosteje izpostavljene prekarnim oblikam dela.

Prekarizacija še enega v vrsti poklicov, ki zahtevajo visoko izobražen profil delavca in znanje večih tujih jezikov, je zgolj eden od številnih simptomov vse večjih razlik v družbi, kjer se profiti stekajo le v določene žepe. S tem namenom smo v Sindikatu prekarcev ustanovili tudi sekcijo turističnih vodnikov! Skupaj smo glasnejši, močnejši in bližje delavskim pravicam!