Ali naj Zakon o delovnih razmerjih bolje zaščiti prekarne delavce?

V primeru delavcev v trafikah, kjer gre za franšizne pogodbe, je bilo ugotovljeno, da ZDR ni več primeren za zaščito delavcev prekarcev, ker si inšpektorat razlaga odsotnost osebnega opravljanja dela tudi v primeru, ko delavec v trafiki zboli in ga nekdo nadomešča. Ali ko gre za en teden na dopust. Slovenska zakonodaja je v tem primeru bolj toga od smernic ILO (Mednarodna organizacija dela). Boste v prihodnjem mandatu spremenili ZDR, da bo le-ta preprečil izkoriščanje, kakršnemu smo priča danes pri delavkah in delavcih v trafikah?

Stranke, ki so na naše vprašanje odgovorile z DA: Demokratična stranka upokojencev, Lista Marjana Šarca, Nova Slovenija, Pirati, Stranka Alenke Bratušek, Združena desnica, Združena levica in Sloga, Zedinjena Slovenija, Zeleni Slovenije

*Dobra družba: Da, ZDR pa potrebuje tudi druge spremembe.

*Gibanje skupaj naprej: Da, absolutno. Skupaj z socialnim partnerji bo potrebno ZDR prilagoditi trenutnim razmeram na trgu dela ter aktivno delovati v smeri zagotavljanja večjega in povezanega inšpekcijskega nadzora. ZDR mora slediti potrebam na vseh področjih dela, prav tako pa je to potrebno urediti v kolektivnih pogodbah, ki uredijo vse potrebne specifike dejavnosti.

*Levica: Da. Ko smo pripravljali zadnjo novelo ZDR-1, vloženo 26. januarja letos, tega problema še nismo zaznali, vsekakor pa ga je treba čim prej odpraviti.

*Socialni demokrati si bomo prizadevali za poenotenje vseh zakonitih oblik dela tako z vidika pravne ureditve, kot z vidika vključitve in upravičenj iz socialnih zavarovanj, obenem pa za dosledno sankcioniranje kakršnihkoli zlorab veljavne zakonodaje.

*Slovenska nacionalna stranka: Spremenili  bomo ZDR da bo PREPREČIL izkoriščanje.

*Solidarnost: Izkoriščanje delavcev je potrebno z ostrejšo zakonodajo preprečiti.

*Stranka modernega centra: Da, toda slednje je tudi odvisno od značilnosti posameznih panog.

Stranke, ki na naša vprašanja sploh niso odgovorile: Slovenska ljudska stranka, Lista Bojana Požarja in Stranka za zdravo družbo.

Stališče strank GAS, SDS in SSN je bilo zapisano za vseh 12 vprašanj, zato jih pri odgovorih na naslednja vprašanja ne bomo še enkrat navajali, njihovo stališče lahko preberete pri odgovoru na vprašanje o bolniških nadomestilih in pri odgovoru na vprašanje o sistemu javnega naročanja.