Dobili bomo 40 novih inšpektorjev za delo!

V zadnjem času smo lahko pogosto slišali, da so glavna težava prekarnosti prikrita delovna razmerja. To so bile besede Ministrstva za delo, ki se je v teh primerih pogosto sklicevalo na kadrovsko podhranjenost Inšpektorata RS za delo. Inšpektorat deluje v javnem interesu, zato je v interesu države, da prekine izigravanje države pri plačevanju nižjih davkov in prispevkov ter kaznuje tiste delodajalce, ki izkoriščajo državo in delavce, ter nagradi preostale, ki delujejo pošteno. Boste do konca leta 2018 v parlamentu podprli ali predlagali povečanje sredstev za zaposlitev dodatnih 40 inšpektorjev za delo?

Stranke, ki so na naše vprašanje odgovorile z DA: Demokratična stranka upokojencev, Pirati, Stranka modernega centra, Slovenska nacionalna stranka, Solidarnost, Stranka Alenke Bratušek, Združena desnica, Zeleni Slovenije, Združena levica, Zedinjena Slovenija.

*Dobra družba: Da, pri čemer pričakujemo strokovno utemeljitev odgovornih za obseg dodatnih zaposlitev, nove zaposlitve pa bo potrebno nevtralizirati s povečanjem organizacijske učinkovitosti na področjih, kjer imamo rezerve.

*Levica: Da, že v tem mandatu smo ob vsaki obravnavi predlagali dvig sredstev za delovno inšpekcijo, na kar pa koalicija ni pristala. Dosegli smo edino to, da je odbor za delo julija lani sprejel sklep, po katerem mora vlada zagotoviti zaposlitev 20 novih inšpektorjev do konca letošnjega leta. To se žal ne bo zgodilo, zato se bo treba boriti tudi v novem mandatu.

*Lista Marjana Šarca: Da, tudi s prerazporeditvami znotraj državne uprave.

*Nova Slovenija: DA, če bo analiza pokazala takšno potrebo.

*Socialni demokrati: Da, vsekakor. Socialni demokrati si bomo prizadevali za krepitev inšpekcijskega nadzora nad spoštovanjem pravic delavcev tako z vidika kadrovske krepitve Inšpektorata za delo kot s povečanjem učinkovitosti (usmerjene akcije nadzora).

Vsekakor bomo izvoljene stranke držali za besedo in zahtevali, da svoje obljube tudi uresničijo! Pri tem računamo tudi na podporo vseh vas, ki to berete!

Stranke, ki na naša vprašanja niso odgovorile: Slovenska ljudska stranka, Lista Bojana Požarja, Stranka za zdravo družbo, Stranka skupaj naprej in Gospodarsko aktivna stranka.

**Stališče strank SDS in SSN je bilo zapisano za vseh 12 vprašanj, zato jih pri odgovorih na naslednja vprašanja ne bomo še enkrat navajali, njihovo stališče lahko preberete na tej povezavi.